Ceny przetworów mleczarskich
W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20.07.2014 r. cena masła konfekcjonowanego była o 0,02 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu i przeciętnie wyniosła 15,56 zł/kg. Za masło w blokach otrzymywano 14,23 zł/kg, a więc o 0,07 zł/kg mniej w odniesieniu do poprzedniego notowania. Masło było droższe niż przed miesiącem o 1–3%, ale w stosunku do cen sprzed roku było o 7– 1% tańsze.
Masło - czytaj więcej na Gospodarz.pl
W trzecim tygodniu lipca 2014 roku zanotowano dalszą zniżkę cen pełnego mleka w proszku. Za 1 kg tego artykułu krajowi producenci uzyskiwali 13,45 zł, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono średnio 11,51 zł/kg, a zatem na poziomie zbliżonym do notowanego w poprzednim tygodniu i niższym o 0,5% niż w połowie czerwca tego roku. Mleko w proszku było tańsze niż przed rokiem o 7–12%.
W dniach 14–20.07.2014 r. ser Gouda sprzedawano po 13,48 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ceny sera Edamskiego zmalały o 0,02 zł/kg do 13,49 zł/kg. Omawiane gatunki serów były o 0,3–1,8% droższe niż przed miesiącem, ale o 8% tańsze niż przed rokiem.
Ser - czytaj więcej na Gospodarz.pl
W czerwcu 2014 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 135,73 zł/hl, czyli o 3% mniej niż w maju 2014 roku, ale o 6,5% więcej niż przed rokiem.
Mleko - czytaj więcej na Gospodarz.pl
Czytaj dalej na następnej stronie...