W czerwcu bieżącego roku, mimo nieznacznego pogorszenia koniunktury na rynku światowym, w Polsce obserwowano dalsze wzrosty cen zbytu większości przetworów mleczarskich - podaje Bank BGŻ
Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w tym czasie w największym stopniu podrożały sery i twarogi – średnio o blisko 3% wobec ubiegłego miesiąca. Wzrosły także notowania w obrębie masła – o prawie 4% m/m. Ceny artykułów płynnych zwiększyły się natomiast o prawie 2% w ujęciu miesięcznym.
Poniżej przedstawiamy przeciętne ceny przetworów mlecznych w Polsce [PLN/100kg] (1-7.07)
PMP
-
Polska - 1 431,33
-
region Północny - 1 457,07
-
region Centralny - 1 449,01
-
region Pd.-Wsch. - 1 391,79
-
region Zachodni - 1 437,01
OMP
-
Polska - 1 295,21
-
region Północny - 1 313,48
-
region Centralny - 1 293,58
-
region Pd.-Wsch. - 1 303,17
-
region Zachodni - 1 255,31
Masło w blokach
-
Polska - 1 605,22
-
region Północny - 1 587,65
-
region Centralny - 1 625,10
-
region Pd.-Wsch. - 1 711,07
-
region Zachodni - 1 565,16
Masło konfekcjonowane
-
Polska - 1 634,14
-
region Północny - 1 627,35
-
region Centralny - 1 658,21
-
region Pd.-Wsch. - 1 617,83
-
Region Zachodni - 1 639,29
Ser edamski
-
Polska - 1 430,83
-
region Północny - 1 416,07
-
region Centralny - 1 440,47
-
region Pd.-Wsch. - nld
-
region Zachodni - nld
Ser Gouda
-
Polska - 1 443,92
-
region Północny - 1 440,67
-
region Centralny - 1 429,33
-
region Pd.-Wsch. - 1 482,20
-
region Zachodni - 1 415,14
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ, foto:
Gospodarz.pl