Światowy indeks cen żywności – tanieją oleje

Po kwietniowym spadku, ponownie w maju 2014 roku comiesięczny wskaźnik światowych cen żywności FAO uległ obniżeniu – podaje FAMMU/FAPA.

Światowy indeks cen żywności – tanieją oleje
Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, jak: zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla maja 2014 roku był na poziomie 207,8 punktów, a więc o 2,5 pkt. - 1,2% niższym niż w kwietniu br.
 
Natomiast marcowy indeks zwiększył się do 213 pkt., czyli do granicy najwyższej od 10 miesięcy. Zniżka cen była spowodowana spadkiem cen produktów mleczarskich, zbóż oraz olejów roślinnych. Równolegle ceny cukru umocniły się, a mięs pozostały niezmienne.
 
W maju br. indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 195,3 pkt., czyli 3,7 pkt. - 1,8% mniejszy w stosunku do kwietnia br. Spadek tego indeksu odzwierciedla redukcję cen oleju palmowego, sojowego oraz rzepakowego. Olej palmowy drugi miesiąc z rzędu taniał pod wpływem rosnącej podaży w Azji Południowo-Wschodniej, umacniania malezyjskiej waluty, a także mniejszego globalnego popytu.
 
Olej sojowy taniał z uwagi na duży przerób soi w Ameryce Południowej wraz z prognozami wielkich zbiorów soi w sezonie 2014/2015. W związku z tym podaż oleju na światowym rynku będzie większa. Cena oleju rzepakowego malała pod wpływem wieści o prognozach rekordowych zbiorów rzepaku w Unii oraz poprawy potencjału światowego eksportu.
  


Tagi:
źródło: