FAO: Ceny żywności do góry

W lutym bieżącego roku indeks cen żywności FAO ukształtował się na poziomie 208,1 punktu, co oznacza, że był o 2,19% niższy niż przed rokiem, ale o 2,6% wyższy niż w styczniu 2014 roku.

FAO: Ceny żywności do góry
Jak podaje FAMMU/FAPA, zaobserwowana zwyżka jest efektem niemal 3-procentowego wzrostu cen przetworów mleczarskich przy 6,2% wzroście cen cukru, 5% wzroście cen olejów roślinnych i 3,6% zwyżce cen zbóż, podczas gdy ceny mięs nieznacznie spadały.
 
W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku, światowy indeks cen żywności FAO był o 3,4% niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku i wyniósł 205,5 punktu. Z kolei w przypadku indeksu FAO dla przetworów mleczarskich, zaobserwowano w lutym poziom o 2,89% wyższy w stosunku do jego stanu ze stycznia, kiedy to uplasował się na poziomie 275,4 punktu – czyli najwyższy w historii notowań. Poprzedni rekord miał bowiem miejsce w 2007 roku, kiedy to indeks wyniósł 271,7 pkt.
 
Zdaniem ekspertów, na taki stan rzeczy wpływa utrzymujący się silny popyt na wszystkie artykuły mleczarskie, zwłaszcza z krajów Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu oraz Rosji. Wzrosty cen podyktowane są również ograniczoną podażą. Wartość indeksu FAO przetworów mleczarskich była o 31,3% wyższa w lutym bieżącego roku niż w analogicznym okresie 2013 roku. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze dwa miesiące 2014 roku osiągnęła poziom 271,52 punktu i była o niespełna 30% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.


Tagi:
źródło: