Ceny żywności na świecie najniższe od prawie siedmiu lat. Rok 2016 powinien przynieść tylko nieznaczne wzrosty

W styczniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych były większe od tych z początku 2015 roku o 0,1 proc., podczas gdy wskaźnik cen wszystkich towarów i usług zmalał o 0,7 proc. w skali roku, czyli mocniej niż w grudniu. Nie należy się jednak spodziewać wyraźnego odbicia cen żywności, która na całym świecie jest najtańsza od prawie siedmiu lat. Dopiero czwarty kwartał przyniesie wzrost cen mleka i mięsa.

Ceny żywności na świecie najniższe od prawie siedmiu lat. Rok 2016 powinien przynieść tylko nieznaczne wzrosty

Wzrostowi cen w Polsce nie sprzyja sytuacja globalna

Jak podała FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), obliczany przez nią indeks cen żywności miał w styczniu poziom najmniejszy od blisko siedmiu lat, od kwietnia 2009 roku. Potaniały wszystkie składowe indeksu, a więc mięso, nabiał, zboża, olej roślinny, a nawet cukier, który wcześniej wyraźnie drożał.


– Ceny żywności są bardzo silnie skorelowane z cenami ropy naftowej – tłumaczy zjawisko ekonomista Crédit Agricole. – Wynika to z trzech czynników: po pierwsze, znaczną część kosztów produkcji rolniczej stanowią właśnie ceny ropy, ceny paliw. Drugim czynnikiem jest szerokie zastosowanie produktów rolnych w produkcji biopaliw. Trzecim wreszcie są instrumenty Commodity Index Swap, które zawierają w sobie ceny różnych surowców: rolnych, metalicznych i energetycznych. Handel nimi odbywa się przez inwestorów instytucjonalnych i w sytuacji, gdy spada cena jednego z surowców, automatycznie, by zrównoważyć strukturę indeksu, wyprzedawany jest inny surowiec, co powoduje spadek jego ceny.

Ropa naftowa tanieje prawie nieprzerwanie od połowy 2014 roku. Jej cena w tym czasie zmalała ze 100 dolarów za baryłkę do 30 dolarów.

Jak wynika z prognoz jedynym produktem spośród podstawowych grup, który może w tym roku podrożeć, jest cukier. Jak ocenia centrum analityczne Platts Kingsman, jego deficyt na globalnym rynku ma sięgnąć 7 mln ton w sezonie 2016/2017. To zwiększa prawdopodobieństwo wzrostu cen.

– Równowaga na rynku cukru zostanie zakłócona – popyt będzie przewyższał podaż. Przyczynia się do tego zjawisko El Niño, które oddziałuje w kierunku obniżonych zbiorów trzciny cukrowej i produkcji cukru w Brazylii, będącej największym producentem trzciny cukrowej. Zmniejszone opady w Indiach i Tajlandii także będzie wpływać na niższą produkcję – przewiduje Olipra.



Tagi:
źródło: