Ceny olejów roślinnych
Zniżka cen olejów roślinnych o 2,4% spowodowany była przez mniejsze ceny oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Spadek cen oleju palmowego, który jest najbardziej powszechnym w obrocie olejami jadalnymi, do najniższego od 9 miesięcy poziomu związany jest ze wzrostem produkcji w południowo-wschodniej Azji, umacnianiem się waluty tajlandzkiej oraz ograniczonym popytem importowym.
Ceny oleju sojowego malały w wyniku przewidywań dotyczących wysokiego poziomu produkcji tego oleju w sezonie 2014/2015. Z kolei spadek cen oleju rzepakowego i słonecznikowego wynikał przede wszystkim z poprawy światowej dostępności oraz perspektywy rekordowych zbiorów rzepaku w UE.
Ceny mięsa
Wzrost indeksu cen mięsa nastąpiła głównie w związku z umacniającymi się cenami wieprzowiny podczas gdy globalne dostawy zostały ograniczone w ostatnich miesiącach w wyniku wybuchu epidemii wirusa epidemicznej biegunki świń w USA. W zeszłym miesiącu rosły również ceny mięsa wołowego i owczego, a ceny drobiu były stabilne.
Ceny zbóż
Ponad 5% zniżka indeksu cen zbóż jest w sporej mierze efektem malejących cen pszenicy i kukurydzy w obu przypadkach o 7%, które spadły w odpowiedzi na korzystne warunki do uprawy i dobre perspektywy dostaw w sezonie 2014/2015, a także na zmniejszone obawy o zakłócenie dostaw z Ukrainy. Natomiast ceny ryżu minimalnie się zwiększyły względem maja, co jest odzwierciedleniem zawieszenia sprzedaży z zapasów publicznych w Tajlandii.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To wypadkowa indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mleczarskich obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów.
Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny ze względu na brak wiarygodnych danych. Z kolei zasięg geograficzny indeksu został rozszerzony przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.