Ceny przetworów mlecznych na świecie dalej spadają

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,4 punktu kontynuując trend spadkowy, który obserwowany jest od marca 2014 roku z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.

Ceny przetworów mlecznych na świecie dalej spadają

Ja wskazuje FAMMU/FAPA, indeks cen żywności FAO był zatem o 16% niższy niż w analogicznym okresie w 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 178,9 punktu, był też o 1,93% niższy niż w grudniu 2015 r. Zniżka nastąpiła w wyniku spadku cen wszystkich towarów objętych indeksem, a w szczególności cukru i przetworów mlecznych. Średnia roczna wartość indeksu cen żywności FAO w 2015 r. to 164,1 punktu, jest ona o 18,6% niższa niż w 2014 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu 2016 r. osiągnął wynik o 3% mniejszy w odniesieniu do jego poziomu z grudnia 2015 r. i wynosił 145,1 punktu, co jak w przypadku ogólnego indeksu cen żywności FAO świadczy o kontynuacji trendu zniżkowego.
 
Powodem spadków jest w miarę wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż prognozowano dostawy w Oceanii oraz zmniejszony popyt na artykułu mleczarskie w skali globalnej. Wygląda na to, że najwięksi importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych przetworów. Najbardziej dynamicznie malały ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP).
 
Słabe zapotrzebowanie na PMP doprowadziło do tego, że przetwórcy przekierowują większą część surowca do produkcji innych przetworów mlecznych. Aktualnie produktem mleczarskim charakteryzującym się największym popytem światowym jest masło, w tym głównie na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej. Ocenia się, że w tym sezonie mleczarskim produkcja mleka w Oceanii będzie mniejsza niż przed rokiem, a w UE osiągnie podobny wynik jak w sezonie 2014/2015.
 
Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w pierwszym miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 16% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 12 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 160,33 punktu i była o 28,5% niższa niż w 2014 roku.

Indeks cen cukru

4,1% obniżka cen cukru po czterech miesiącach wzrostów do najwyższego poziomu od lutego i listopada 2015 r. jest wynikiem dużo lepszych niż sie spodziewano warunków upraw w Brazylii, będącej największym globalnym producentem i eksporterem cukru. Wcześniej obawiano się o kolejne straty związane z niesprzyjającymi zmianami warunków pogodowych w wyniku anomalii El Niño. Nadmierne opady w głównym rejonie produkcji wpływały na spore ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej. Perspektywy mniejszej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach nie były wystarczające, aby odwrócić spadek indeksu cen cukru, jedynie go złagodziły.

Indeks cen zbóż

Indeks cen zbóż obniżył się o 1,7% w stosunku do poprzedniego miesiąca do poziomu najmniejszego od czerwca 2010 roku i w dalszym ciągu był sporo niższy niż przed rokiem. Spadek nastąpiła przede wszystkim w wyniku prognoz większych dostaw w skali globalnej w związku ze zniesieniem podatków eksportowych w Argentynie. Malały też ceny kukurydzy, głównie na skutek rosnących dostaw wywozowych w połączeniu z osłabionym popytem światowym. Ceny ryżu z kolei spadły nieznacznie.
 



Tagi:
źródło: