W sierpniu br., ze względu mniejsze możliwości eksportowe spowodowane zwiększonym zapotrzebowaniem na tłuszcze mleczne w Unii Europejskiej i Ameryce Północnej, rosły ceny masła i pełnego mleka w proszku. Ceny serów były stabilne, a zwiększone możliwości eksportu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wywierały spadkową presję na światowe ceny tego produktu.
Według danych USDA, w sierpniu br. w portach Europy Zachodniej średnia cena OMP wyniosła 178 EUR/100 kg i była o 2,6% niższa od notowanej w lipcu. W portach Oceanii ceny OMP kształtowały się na poziomie 167 EUR/100 kg czyli o 5,7% niższym niż w lipcu 2017 r.
Jak zauważają eksperci Banku BGŻ BNP Paribas, w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. światowy poziom cen przetworów mleczarskich, w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zwiększy się aż o 44%, podczas gdy żywność ogółem w tym okresie była o 11% droższa. Zatem w pierwszych ośmiu miesiącach br. za wyższy poziom światowych cen żywność odpowiadały przede wszystkim produkty mleczarskie.