Według FAO indeks międzynarodowych cen cukru obniżył się w maju aż o 7,5% i wyniósł średnio 117,1 punktu. Oznacza to trzeci z rzędu miesięczny spadek i poziom indeksu o 25,5% niższy w stosunku do maja ubiegłego roku.
Sprzyjająca pogoda, żniwa w Brazylii i tańsza ropa przyczyniły się do dużego spadku cen cukru
Spadek międzynarodowych cen cukru w maju wynikał głównie z dużej podaży w związku z rozpoczęciem nowego sezonu żniw w Brazylii.
Jednocześnie sprzyjające warunki pogodowe przyczyniły się do poprawy perspektyw globalnych dostaw.
Większe możliwości eksportu z Brazylii i niższe międzynarodowe ceny ropy naftowej wywarły dalszą dodatkową presję na spadek światowych cen cukru.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/AN