Spadki cen na aukcji Fonterry

W dniu 19 stycznia 2016 roku na otwartej po raz 156 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano spadek przeciętnej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych - podaje FAMMU/FAPA.

Spadki cen na aukcji Fonterry

Nastąpiły obniżki cen wszystkich produktów oferowanych za pośrednictwem aukcji oprócz cen bezwodnego tłuszczu mlecznego i koncentratu białka mlecznego, które minimalnie wzrosły. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 2,2% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,41 tys. USD/t, tj. o 52,3% niższa od zaobserowanego na początku lutego 2014 rekordu.

Ceny mleka w proszku

Ceny OMP spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych, które sprzedawane było o 2,9% taniej niż na poprzednim przetargu (5 stycznia) osiągnęły cenę 1,84 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na luty 2016 r. płacono nawet mniej o 6,3% niż przed trzema tygodniami, a za kontrakty kwietniowe o 5,5%. Za tonę tego przetworu mlecznego w dalszym ciągu mozna było uzyskać o 56 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 15 grudnia 2015 r.).

W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 1% niższą wobec poprzedniej aukcji, 2,19 tys. USD/t, a za kontrakty na marzec 2016 roku płacono nawet o 3,7% mniej niż przed dwoma tygodniami, ale średnia cena dla kontraktów na lipiec 2016 r. zwiększyła się o 9,1%. Pełnotłuste mleko w proszku było więc nadal sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, chociaż różnica ta wynosiła 353 USD/t.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 3,3% spadek cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 2,87 tys. USD/t.



Tagi:
źródło: