Spadek produkcji cukru w Rosji

Według rosyjskiego instytutu studiów nad rynkami rolnymi IKAR, Rosja będzie zmuszona w najbliższym czasie sprowadzić większe ilości cukru z zagranicy. Wszystko poprzez spadek opłacalności uprawy buraków cukrowych, który bezpośrednio przekłada się na mniejszą produkcję i wyższy import.

Spadek produkcji cukru w Rosji
W marcu ceny cukru w Rosji były o 16% mniejsze w relacji rocznej i wyniosły 690 USD/t. IKAR oczekuje, że produkcja cukru w sezonie 2012/13 wyniesie 4,75 mln ton i będzie niższa od zeszłorocznej o 7%.
 
Natomiast spożycie cukru ma zwiększyć się do 5,5 mln ton. Na początku marca 2013 roku zapasy wynosiły 3 mln ton, a w połowie roku mają zmniejszyć się do 1,32 mln ton. W takiej sytuacji konieczny będzie import. W sezonie 2011/12 (sierpień/lipiec) przywóz cukru surowego wyniósł 419 tys. ton, w następnym ma wzrosnąć do 481 tys. ton. Import białego cukru oczekiwany jest zaś na poziomie 346 tys. ton, o 22% więcej w ujęciu rocznym.
 
Z kolei w 2012 roku areał buraków cukrowych był o 11% mniejszy i kształtował się na poziomie 1,14 mln ha, z których zebrano 43,39 mln ton korzeni (-9%), a plonowanie wyniosło średnio 39,78 t/ha (+1,5%).


Tagi:
źródło: