Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U710 6,0m
2016-02-03 -
Ciągnik FARMER z serii TE F-9258
2013-04-09 -
WYPOSAŻENIE - Rullo a gabbia
2012-01-05
Ceny żywności na świecie o 16% niższe niż rok temu
W styczniu 2016 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO po raz kolejny zmalał - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności FAO
Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, tj. zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla stycznia 2016 roku był na poziomie 150,4 punktów w stosunku do 153,4 pkt. w grudniu’2015, a więc obniżył się o blisko 3 pkt. - 1,9% względem grudnia 2015 roku. W stosunku do stycznia 2015 roku, kiedy wynosił 178,9 pkt. indeks zmalał o 29 pkt. - 16%.
W związku z tym, to trzeci z rzędu miesiąc spadku indeksu poprzedzonych dwoma miesiącami zwyżek, a wcześniej przez dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały.
W styczniu 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 139,1 pkt. wobec 141,5 w grudniu 2015 r., a więc był mniejszy o 2,4 pkt. -1,7% oraz w odniesieniu do 156 pkt. rok temu. Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał malejące ceny oleju sojowego w wyniku spodziewanej wielkiej podaży soi mimo pogorszenia prognoz jej zbiorów w USA i prognoz dla Brazylii.
Tymczasem ceny oleju palmowego były stabilne z uwagi na równowagę spowolnionego popytu z perspektywą obniżenia się podaży w najbliższych miesiącach.
Zmniejszyły się ceny większości gatunków mięsa, oprócz wieprzowiny, której notowania były stabilne z powodu zastosowania w UE dopłat do prywatnego przechowywania. Ceny mięsa owczego zmalały najbardziej, z uwagi na sezonowy wzrost produkcji w Oceanii. Na spadki cen w sektorach drobiu i wołowiny wpływ miało osłabienie zapotrzebowania.
Ceny globalne zbóż były w styczniu br. najmniejsza od czerwca 2010 r., co jest spowodowane wysoką podażą pszenicy i kukurydzy na świecie, zwiększającą się konkurencją na rynkach eksportowych oraz utrzymywaniem się silnego kursu dolara amerykańskiego.
W styczniu br. potaniały w stosunku do grudnia wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, najbardziej cukier o 4,1% i artykuły mleczarskie o 2,9%, a w mniejszym stopniu również zboża o 1,7%, oleje roślinne o 1,7% i mięso o 1,1%. Indeks cen mięsa spadł do 148,3 pkt.