Według danych Foodnews, cena mrożonek z Polski (odm. Senga sengana, II klasy, niekalibrowanych) w dwóch pierwszych dekadach maja bieżącego roku wynosiła 1,55 euro/kg, i była o 1,3% niższa niż średnio w kwietniu, a także o 3,1% niż przeciętnie w marcu. To także spadek o 13,4% w odniesieniu do średniej ceny w maju w roku ubiegłym.
W zeszłym roku na przełomie kwietnia i maja cena tych mrożonych owoców dosyć dynamicznie rosła by w czerwcu osiągnąć rekordowy pułap 1,85 euro/kg. Taki stan rzeczy był ściśle powiązany z obawami o gorsze zbiory truskawek w poprzednim sezonie, co przełożyło się na wzrost ich cen w skupie.
Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, średnia cena skupu truskawek do mrożenia w 2012 roku, wyniosła 4,55 zł/kg, przy czym momentami osiągała poziom ponad 5 zł/kg, wobec 4,01 zł/kg rok wcześniej, co wzrost o 13,5% w relacji rocznej.
Następne miesiące ukazywały systematyczny spadek cen mrożonych truskawek w Europie, które mimo wszystko były droższe niż te pochodzące z krajów poza unijnych. Przykładowo więc, średnia cena mrożonych truskawek z Maroko (Camarosa) przeciętnie w pierwszych dwóch dekadach maja tego roku kształtowała się na poziomie 1,15 euro za kilogram.
Czytaj także: Polskie truskawki są droższe niż przed rokiem
Niestety na razie nie jest znany dokładny poziom zapasów polskich mrożonek, chociaż jeśli weźmie się pod uwagę znaczny spadek eksportu w sezonie 2012/2013, to można przypuszczać że są one wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Ponadto uwzględniając tendencje w zakresie kształtowania się cen mrożonek można oczekiwać, że ceny truskawek świeżych w skupie do mrożenia w 2013 roku mogą być prawdopodobnie niższe niż w roku poprzednim. W szczególności, że stan plantacji truskawek po tegorocznej zimie jest oceniany jako lepszy niż rok wcześniej, co jest pozytywnym aspektem z punktu widzenia wysokości zbiorów – podkreśla Bank BGŻ.