W pierwszej połowie stycznia 2013 roku nastąpiły dalsze spadki cen cukru surowego oraz cukru białego, co wynika z poprawy zaopatrzenia w ten surowiec.
Spora nadprodukcja cukru bezpośrednio wpływa na jego cenę. Jak można zuważyć w kolejnym zestawniu produkcja cukru przewyższa zapotrzebowanie na ten produkt.
Cena cukru surowego w Nowym Jorku:
-
aktualna cena - 406,7 USD/t
-
zestawienie tygodniowe – spadek o 1,5%
-
ujęcie miesięczne – spadek o 6%
-
relacja roczna – spadek o 23%
Cena cukru białego w Londynie:
-
aktualna cena - 499,6 USD/t
-
zestawienie tygodniowe – spadek o 1,5%
-
ujęcie miesięczne – spadek o 3%
-
relacja roczna – spadek o 21%
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu