W 2015 r. eksport soków owocowych i warzywnych ukształtował się w granicy o 6% większej niż w 2014 r. i wyniósł 474 tys. ton – podaje Agencja Rynku Rolnego.
Eksport soków owocowych i warzywnych
Jednocześnie wartość wysyłki była o 2% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 482 mln EUR. Kontyngent wywozu soków do UE stanowił 87% ogółu eksportu tych produktów. Do UE dostarczono 411 tys. ton soków owocowych i warzywnych względem 409 tys. ton rok wcześniej.
Wartość eksportu na rynek unijny zmalała o 7%, do 407 mln EUR. Jednocześnie o 8% wzrósł kontyngent wywozu do krajów WNP, ale wpływy z wysyłki uległy spadkowi o 13%. Blisko 94% wpływów z dostaw soków owocowych i warzywnych do państw WNP otrzymano ze sprzedaży na rynek rosyjski.
Dwukrotne zwiększenie się wolumenu oraz wartości zaobserwowano w wysyłce do pozostałych krajów trzecich. Najważniejszymi importerami soków owocowych i warzywnych w 2015 r. były: Niemcy - 182 mln EUR, Holandia - 63 mln EUR, a także Austria - 46 mln EUR i Wielka Brytania - 39 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu