Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 107 mm HARTOWANY
2012-05-31 -
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
FOR BUG - aerozol, pianka
2014-02-14
Słabe zbiory mogą być przyczyną wzrostu cen przetworów
Słabe zbiory, małe zapasy i duży popyt przyczyniły się do tego, że rok 2010 był naznaczony wysokim wzrostem cen. Zwiększyły się też koszty produkcji warzyw i owoców. Jak twierdzą przetwórcy, robią wszystko co w ich mocy, aby podwyżki nie dotknęły bezpośrednio konsumentów.
Ubiegłoroczne,
drastyczne podwyżki sprawiły, że obecna sytuacja na rynku jest nie
lada wyzwaniem dla firm spożywczych. Na nieciekawą sytuację miało
wpływ wiele czynników. Jako jeden z nich można wymienić stały
wzrost zapotrzebowania konsumpcyjnego, za którym niestety, nie
nadąża produkcja spożywcza.
W
związku z tym przetwórcy mają przed sobą trudne zadanie. Oprócz
walki z dodatkowymi kosztami, muszą skupić się i przemyśleć plan
działania, który nie dotknie bezpośrednio konsumentów, ale także
pomoże im uniknąć strat i uzyskać satysfakcjonującą zapłatę.
Niemniej jednak, przyznają, że gwałtowne podwyżki cen są
ostatecznością.
Według ekspertów, najlepszym rozwiązaniem w zaistniałej sytuacji będzie ograniczenie ryzyka walutowego, a także współpraca tylko z najbardziej zaufanymi dostawcami poparta długoterminowymi kontraktami.