Polskie produkty regionalne i tradycyjne
Kontrole zgodności ze specyfikacją produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG lub GTS przeprowadzają wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydając świadectwa jakości lub jednostki certyfikujące upoważnione przez ministra właściwego ds. rynków rolnych wydając certyfikaty zgodności. Wyboru organu kontrolnego dokonują producenci.
Część dokumentów potwierdzających zgodność ze specyfikacją (świadectw jakości i certyfikatów zgodności) została wydana w latach poprzednich na okres dłuższy niż rok, dzięki czemu w 2015 r. były one nadal ważne. W takich przypadkach, utrzymanie zgodności produktu ze specyfikacją potwierdziły kontrole realizowane w ramach nadzoru nad producentami posiadającymi ważne świadectwa jakości lub certyfikaty zgodności.
Kontrole przeprowadzone przez wojewódzkie inspektoraty JHARS w 2015 r.
W 2015 r., po przeprowadzeniu kontroli na wniosek producentów, wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 59 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG, GTS ze specyfikacją. Dodatkowo w 2015 r., ważność zachowało 187 świadectw jakości wystawionych w 2014 r. i 2013 r., z czego ważność 14 świadectw skończyła się w trakcie 2015 r.
Wojewódzkie inspektoraty JHARS w 2015 r. przeprowadziły kontrole następujących produktów:
-
bryndza podhalańska (ChNP),
-
cebularz lubelski (ChOG),
-
chleb prądnicki (ChOG),
-
kiełbasa lisiecka (ChOG),
-
kołacz śląski (ChOG),
-
miód z Sejneńszczyzny (ChNP),
-
obwarzanek krakowski (ChOG),
-
oscypek (ChNP),
-
pierekaczewnik (GTS),
-
podkarpacki miód spadziowy (ChNP),
-
redykołka (ChNP),
-
rogal świętomarciński (ChOG),
-
ser koryciński swojski (ChOG),
-
wielkopolski ser smażony (ChOG).
Czytaj dalej na następnej stronie...