Rynek zagęszczonego soku jabłkowego

W pierwszych 10 miesiącach sezonu 2016/17 (lipiec 2016- kwiecień 2017) z Polski wyeksportowano 229,3 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), czyli o 6% więcej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. Jednocześnie w ujęciu wartościowym odnotowano nieznaczny spadek, o 1%, z 229,6 do 228,5 mln EUR, głównie ze względu na zmniejszenie wartości wywozu ZSJ do krajów unijnych.

Rynek zagęszczonego soku jabłkowego
Głównymi odbiorcami ZSJ z Polski pozostają Niemcy i Austria, gdzie trafiło odpowiednio 44 i 10% wolumenu eksportu. W analizowanym okresie Niemcy zaimportowali 101,1 tys. t, czyli o 16% mniej w relacji rocznej, co wynikało m. in. ze zwiększenia importu z Holandii, przy jednoczesnym zmniejszeniu eksportu o 15%. Natomiast do Austrii wyeksportowaliśmy 22,9 tys. t, czyli aż o 56% więcej r/r.
 
Warto zauważyć, że w omawianym okresie dynamicznie wzrósł eksport pozaunijny z 16,5 do 30,4 tys. t, czyli o 85 %, a w ujęciu wartościowym aż o 66% z 17,5 do 29,0 mln EUR. Eksport do Stanów Zjednoczonych (główny pozaunijny odbiorca) zwiększył się blisko 3-krotnie z 2,8 do 10,4 tys. t.
 
Według danych IERiGŻ w pierwszych 9 miesiącach sezonu 2016/17 przeciętnie za kilogram ZSJ eksportowanego z Polski płacono 1 EUR, czyli o 5% mniej w ujęciu rocznym. Jednocześnie przetwórcy mieli dostęp do relatywnie taniego surowca. Według danych MRiRW średnio w sezonie 2016/17 jabłka do przemysłu skupowano po 32 gr/kg, czyli o 8% taniej w porównaniu z poprzednim sezonem.
 
Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w sezonie 2017/18 można oczekiwać, że sytuacja producentów ZSJ może być trudniejsza, ze względu na oczekiwane mniejsze zbiory jabłek. Według GUS wyniosą one 2,3-2,8 mln t, czyli o 22-36% mniej w relacji rocznej, a według TRSK ukształtują się na poziomie 2,85 mln t, czyli o 30% mniej r/r. Z kolei eksperci IEG Vu oceniają, że ze względu na korzystne warunki agrometeorologiczne w lipcu br. produkcja jabłek w Polsce może wynieść 3-3,1 mln t, czyli jedynie o 3-6% mniej niż średnio w ostatnich 5 sezonach.
 
Jednocześnie można oczekiwać większej produkcji ZSJ w Chinach, gdzie w sezonie 2016/17 powierzchnia sadów zwiększyła się o blisko 4%. Dodatkowo jeśli potwierdzą się szacunki produkcji chińskiego koncentratu (660 tys. t) w ostatnim sezonie, to kraj ten rozpocznie sezon 2017/18 z bardzo dużymi zapasami.
 
Obecnie światowy popyt na ZSJ charakteryzuje się stagnacją, maleje spożycie soków zagęszczonych na głównych rynkach zbytu – w Stanach Zjednoczonych i Europie, w związku z tym popyt nie będzie czynnikiem wspierającym ceny ZSJ w kolejnych sezonach.


Tagi:
źródło: