Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w największym stopniu obniżeniu uległy ceny zbytu masła w blokach. W dniach 2–8.01.2017 r. za produkt ten uzyskiwano 18,22 zł/kg, a więc mniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 19,72 zł/kg, czyli taniej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż na początku grudnia 2016 r. W stosunku do notowań sprzed roku ceny masła konfekcjonowanego były większe o 46%, a ceny masła w blokach – o 50%.
Krajowe ceny zbytu mleka w proszku, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, zmniejszyły się o 1%. W wyniku czego producenci za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwali 8,70 zł/kg, a za pełne mleko w proszku – 11,60 zł/kg. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca OMP było droższe o 6%, a PMP o 4% tańsze. Mleko w proszku kosztowało więcej niż na początku stycznia 2016 r. o 20–22%.
W połowie grudnia 2016 r. przerwana został zwyżkowy trend cen monitorowanych serów podpuszczkowych dojrzewających. Na początku 2017 r. cena sera Edamskiego ukształtowała się w granicy 14,54 zł/kg, a zatem to mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 14,66 zł/kg, czyli taniej o 0,18 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Ceny wyżej wymienionych gatunków serów były jednak wyższe niż przed rokiem o 40%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej ceny masła, po trwającym od maja 2016 r. nieprzerwanym wzroście, od trzeciej dekady grudnia 2016 r. ulegają spadkom. 6 stycznia 2017 r. za produkt ten otrzymywano 4 600 USD/t, tj. mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 23 grudnia 2016 r.) i o 3% niż przed miesiącem. Za OMP i PMP, tak jak przed dwoma tygodniami, płacono odpowiednio 2 225 USD/t i 3 288 USD/t. Jednocześnie oba rodzaje proszku mlecznego były o 1% droższe niż na początku grudnia ub.r. W stosunku do cen z porównywalnego okresu stycznia 2016 r. masło było droższe o 52%, PMP – o 49%, a OMP – o 24%.