Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.11 – 4.12.2022 r. zbywały masło w blokach po 30,57 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 30,82 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 18%, a masła konfekcjonowanego – o 15%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 15,66 zł/kg i była niższa o 7% niż tydzień wcześniej oraz o 10,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 23,20 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 13%, a PMP – o 49,5%. W dniach 28.11 – 4.12.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 24,72 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 25,65 zł/kg, czyli więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 39%, a ser Gouda – o 35%.
Ceny produktów mlecznych na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 2 grudnia 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 393 USD/t, a więc niższym o 2% niż przed tygodniem, ale o 5% wyższym niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 45% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 236 USD/t i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 6%. Cena sera Cheddar w ujęciu tygodnia uległa redukcji o 2% do 4 630 USD/t. Notowany poziom cen był wyższy o 4,5% niż przed miesiącem i o 13% niż rok wcześniej.