Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03-06.04.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 31 marca do 6 kwietnia 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03-06.04.2014)
Od marca 2014 r. ceny masła w blokach ulegają minimalnym wahaniom. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.03–06.04.2014 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego krajowi producenci przeciętnie otrzymywali 14,75 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,02 zł/kg mniej niż przed miesiącem.
 
Tendencje spadkowe wykazują z kolei ceny masła konfekcjonowanego. W omawianym czasie za masło to płacono 16,21 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg mniej niż przed tygodniem i o 0,32 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Masło kosztowało o 9-12% więcej niż w porównywalnym tygodniu 2013 r.
Na początku kwietnia 2014 roku cena odtłuszczonego mleka w proszku przeciętnie w kraju wyniosła 12,98 zł/kg i była o 3% mniejsza niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie pełne mleko w proszku zdrożało o 1%, do 15,18 zł/kg. Ceny mleka w proszku były o 2-4% niższe niż przed miesiącem, ale o 18-21% większe niż rok wcześniej.
 
Od początku tego roku spadkom ulegają ceny serów dojrzewających. Na początku kwietnia 2014 roku zakłady mleczarskie ser Edamski sprzedawały przeciętnie po 15,54 zł/kg, a ser Gouda po 15,56 zł/kg, o 0,07-0,10 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej. Oba te gatunki serów były o 0,63-0,65 zł/kg tańsze niż przed miesiącem, ale to o 12-13% więcej w porównaniu do cen notowanych przed rokiem.
 
W lutym 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 151,65 zł/hl, a więc była o 1,3% niższa niż w styczniu br., ale o 22,6% wyższa niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W marcu 2014 r. na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade odnotowano spory spadek cen masła i mleka w proszku. W notowaniu z 1 kwietnia tego roku giełdowa cena masła ukształtowała się na poziomie 4.040 USD/t, tj. mniejszym o 11% niż przed dwoma tygodniami i o 15% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku masło potaniało o 9%.
 
Podczas sesji giełdowej z 1 kwietnia br. cena odtłuszczonego mleka w proszku przeciętnie wyniosła 4.126 USD/t i była niższa o 10% niż w poprzednim notowaniu (18.03.2014 r.) oraz o 11% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 4.033 USD/t, a więc mniej o 9% niż w połowie marca i o 14% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 20%, a PMP o 21%.
 
Na monitorowanych rynkach wewnętrznych UE (tj. w Niemczech, Francji i Holandii) ceny masła są względnie stabilne. W dniach 30.03-02.04.2014 r. za tłuszcz ten płacono 3,52–3,65 EUR/kg. Na rynku niemieckim i holenderskim cena masła utrzymała się na poziomie sprzed tygodnia, podczas gdy na francuskim obniżyła się o 1%. Tendencje spadkowe wykazują ceny mleka w proszku.
 
Na przełomie marca i kwietnia 2014 roku za odtłuszczone mleko w proszku producenci w Holandii otrzymywali 3,03 EUR/kg, a w Niemczech 3,20 EUR/kg, podczas gdy za pełne mleko w proszku odpowiednio 3,52 EUR/kg i 3,69 EUR/kg. Było to o 1-2% taniej niż tydzień wcześniej. We Francji ceny OMP i PMP w ciągu tygodnia pozostały niezmienne i wynosiły odpowiednio 3,15 EUR/kg i 3,67 EUR/kg.
 
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem mleko w proszku w monitorowanych krajach UE kosztowało o 4–14% więcej. Masło w Niemczech było o 3% droższe niż przed rokiem, podczas gdy we Francji i w Holandii o ponad 1% tańsze.


Tagi:
źródło: