Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25–31.01.2021 r. masło w blokach zbywały po 15,14 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,30 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Masło w blokach było droższe o 2% niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – o 6,5% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,91 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,44 zł/kg, a więc o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 9%, a PMP – o 2%.
Ser Gouda, tak jak w trzecim tygodniu stycznia br., zbywano po 14,65 zł/kg, czyli o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 13,83 zł/kg i była wyższa o 1% od notowanej w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Ser Gouda był droższy o 1% niż przed rokiem, a ser Edamski – o 1% tańszy.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 29 stycznia 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 745 USD/t, a zatem niższej o 11% niż przed tygodniem i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie o 34% mniejsza niż przed rokiem.
Za pełne mleko w proszku, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 3 583 USD/t. Był to poziom o 7,5% większy niż przed miesiącem. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 568 USD/t i była o 2% niższa niż przed tygodniem, ale o 3,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było tańsze o 10%, a OMP – o 8%.
Za ser Cheddar płacono 3 472 USD/t, tj. mniej o 2% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 18% tańszy.