Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.08.2017)

Na rynku unijnym utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.08.2017)
 
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Krajowe zakłady mleczarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.08.2017 r. za masło w blokach uzyskiwały 24,42 zł/kg, a więc więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem.
 
Za masło konfekcjonowane płacono 25,58 zł/kg, czyli to drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 64%, a masło w blokach – o 74%.
 
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu sierpnia br. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 7,49 zł/kg, tj. o 2% wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższej niż przed miesiącem.
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 13,11 zł/kg, a zatem taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena OMP była wyższa o 2%, a cena PMP – o 35%.
 
W Polsce cena masła w blokach była niższa niż w Unii Europejskiej o 7,5%, a cena OMP o 0,1% większa.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła osiągają kolejne rekordy. Za tonę masła 1 września 2017 r. otrzymywano 8 100 USD, tj. więcej o 5,5% niż w poprzednim notowaniu (z 18.08.br.) i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom ponad dwa razy wyższy niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Rosną również ceny PMP, podczas gdy tanieje OMP. W notowaniu z początku września br. za PMP trzeba było zapłacić 3 850 USD/t, a więc więcej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, o 4% niż przed miesiącem oraz o 41% niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 088 USD/t, tj. mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż na początku sierpnia br. i o 1% niż w porównywalnym okresie września 2016 r.
 


Tagi:
źródło: