Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.05.2024 r. masło w blokach zbywały po 24,74 zł/kg, czyli drożej o 1,5% niż przed tygodniem. Cena ta była również wyższa o 1% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 26,27 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 25%, a masła konfekcjonowanego – o 21%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 9,99 zł/kg, tj. mniej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 15,73 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena OMP była mniejsza o 12%, a PMP – większa o 1%.
W czwartym tygodniu maja 2024 r. zmalały ceny zbytu monitorowanych gatunków sera. W dniach 20–26.05.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 18,62 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,03 zł/kg i była niższa o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Ser Edamski był tańszy niż przed rokiem o 1%, a ser Gouda – o 4,5%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 21 maja 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 3,3%. W czasie sesji sprzedano blisko 18,6 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 21 maja 2024 r. za masło płacono 6 931 USD/t, czyli więcej o 5% niż w poprzednim notowani i o 6% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 239 USD/t, a zatem niższym o 0,4% niż dwa tygodnie wcześniej, ale wyższym o 7% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 629 USD/t, czyli więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 408 USD/t i była wyższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło i PMP były droższe, odpowiednio o 37% i 5%, a OMP i ser Cheddar tańsze – o 5% i 4%.