W ostatnim tygodniu listopada br. na rynku krajowym wzrosły ceny zbytu monitorowanych trwałych produktów mleczarskich. Według informacji z zakładów objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25.11-01.12.2013 r. cena masła w blokach, w porównaniu z poprzednim tygodniem, zwiększyła się o 2% i wynosiła 17,13 zł/kg. Była ona wyższa niż przed miesiącem o 7% oraz o 17% niż rok wcześniej.
Za masło konfekcjonowane średnio otrzymywano 17,55 zł/kg, czyli więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane podrożało o 16%.
W dniach 25.11-01.12.2013 r. zakłady mleczarskie zbywały odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie po 13,06 zł/kg, a zatem o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 1% drożej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, zwiększyła się o 0,4% do 15,22 zł/kg, chociaż była o niecały 1% mniejsza niż przed miesiącem. W ciągu roku OMP podrożało o 21%, a PMP o 29%.
W ostatnim tygodniu listopada br. za ser Edamski średnio płacono 16,40 zł/kg, tj. więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu, a za Goudę 16,59 zł/kg o 1%. Oba te gatunki serów były droższe o około 4% niż przed miesiącem oraz o 15-19% w odniesieniu do cen notowanych przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade ceny masła i mleka w proszku na początku grudnia 2013 wzrosły. W notowaniu z 3 grudnia 2013 r. masło oferowano przeciętnie po 3.750 USD/t, a więc o drożej 5% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku listopada tego roku.
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio otrzymywano 4.791 USD/t, a za pełne mleko w proszku 5.035 USD/t. Cena OMP była większa o 4,5% niż przed dwoma tygodniami, a PMP 3%. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP podrożało o 43%, a PMP o 59%.
Na rynkach wewnętrznych wiodących unijnych producentów trwałych produktów mleczarskich, czyli w Niemczech, Francji i Holandii, w dniach 24-27.11.2013 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły o 2-3% w porównaniu z poprzednim notowaniem i przeciętnie wyniosły 3,15- 3,25 EUR/kg.
Za pełne mleko w proszku, tak jak przed tygodniem, średnio płacono 3,67-3,74 EUR/kg. Ceny masła kształtowały się w zakresie 4,00-4,13 EUR/kg i w ciągu tygodnia o 0,5% wzrosły w Holandii, a w Niemczech i we Francji nie uległy zmianie. W odniesieniu do notowań sprzed roku w tych krajach OMP było droższe o 19-23%, PMP o 24-26%, a masło o 16-23%.