Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.04.2022 r. masło w blokach zbywały po 31,11 zł/kg, czyli taniej o 0,4% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 10% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 32,53 zł/kg, a więc drożej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 75%, a masła konfekcjonowanego – o 78%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 18,07 zł/kg względem 18,10 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 7,5% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 22,26 zł/kg i była niższa o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 9% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 67%, a PMP – o 59%.
Od końca marca 2022 r. notowany jest umiarkowany wzrost cen monitorowanych gatunków sera. W dniach 18–24.04.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,16 zł/kg,a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,83 zł/kg w stosunku do 20,81 zł/kg w poprzednim tygodniu i 20,55 zł/kg miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 49%, a ser Gouda – o 42%.
Wzrost cen sera Cheddar na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 22 kwietnia 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 881 USD/t, a zatem niższym o 3% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 51%. Za odtłuszczone mleko w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, płacono 4 035 USD/t, tj. mniej o 0,3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od drugiego tygodnia lutego br. była stabilna utrzymując się na poziomie 4 983 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 51%, a PMP – o 29,5%. Cena sera Cheddar osiągnęła 5 275 USD/t i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 33,5% droższy.