Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23-29.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 23 do 29 marca 2015 w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23-29.03.2015)
W lutym 2015 r. średnia cena skupu mleka (według GUS) wyniosła 120,74 zł/hl wobec 122,18 zł/hl w styczniu 2015 r. oraz 151,65 zł/hl w lutym 2014 r.


Mleko - czytaj więcej na Gospodarz.pl
 

Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w dwóch ostatnich notowaniach ceny głównych eksportowych produktów mleczarskich uległy znacznemu spadkowi. Na aukcji 1 kwietnia 2015 r. za masło płacono średnio 3 259 USD/t, a zatem o 8% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 17.03.br.) i o 17% mniej niż przed miesiącem.
 
Przeciętna cena sera Cheddar wyniosła 2 787 USD/t i była mniejsza o 11% niż przed dwoma tygodniami oraz o 17% niż miesiąc wcześniej. Za 1 tonę odtłuszczonego mleka w proszku średnio otrzymywano 2 467 USD, czyli taniej o 10% niż w poprzednim notowaniu i o 16% niż przed miesiącem.
 
Pełne mleko w proszku w trakcie dwóch tygodni potaniało o 13%. Na ostatniej aukcji płacono za nie 2 538 USD/t, o 22% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu z cenami sprzed roku masło kosztowało mniej o 19%, ser Cheddar i PMP – o 37%, a OMP – o 40%.
 
Na giełdzie w Chicago cena masła w obrębie tygodnia zwiększyła się o 4% i 27 marca br. osiągnęła poziom 3 864 USD/t. Była ona o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 12% mniejsza niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 227 USD/t, a więc mniej o 2% niż przed tygodniem i o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 52%.
 
Cena sera Cheddar, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła przeciętnie 3 395 USD/t. Była ona zbliżona do notowanej przed miesiącem, ale o 35% niższa niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: