Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 23 do 29 marca 2015 w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.
Ceny masła
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23–29.03.2015 r. za masło w blokach płacono 13,42 zł/kg w stosunku do 13,41 zł/kg tydzień wcześniej oraz o 1% więcej niż przed miesiącem.
Cena masła konfekcjonowanego, tak jak w poprzednim notowaniu, wyniosła średnio 14,46 zł/kg, ale była o 2% większa niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku masło potaniało o 9–11%. Niewielką zniżkę cen odnotowano w zbycie mleka w proszku.
Masło - czytaj więcej na Gospodarz.pl
Ceny mleka w proszku
Cena odtłuszczonego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 8,33 zł/kg i była o 0,02 zł/kg mniejsza niż w poprzednim tygodniu. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 10,25 zł/kg, czyli o 0,06 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Mleko w proszku było o 5–6% droższe niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku cena OMP była mniejsza o 38%, a PMP – o 32%.
Mleko w proszku - czytaj więcej na Gospodarz.pl
Ceny sera
W dniach 23–29.03.2015 r. za ser Gouda płacono 11,65 zł/kg, tj. o 0,05 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, a za ser Edamski – 11,38 zł/kg, a zatem o 1% więcej. W stosunku do cen sprzed miesiąca ser Gouda był o 2% tańszy, a Edamski o 1% droższy. W obrębie roku te gatunki serów potaniały o 26–27%.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu