Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 16–22.10.2023 r. zbywały masło w blokach po 23,04 zł/kg, a więc drożej o 5% niż tydzień wcześniej i 10% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 26,41 zł/kg, tj. w cenie większej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 30%, a masła konfekcjonowanego – o 23,5%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,82 zł/kg i była niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej odpowiednio 4% i 2,5%. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 15,84 zł/kg, a zatem mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 41%, a PMP – o 34%. W dniach 16–22.10.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,89 zł/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 2,5% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 21,83 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 17%, a ser Gouda – o 15%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 17 października 2023 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 4,3%. W czasie sesji sprzedano 36 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 17 października 2023 r. za masło płacono 4 940 USD/t, czyli więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar wyniosła 3 858 USD/t i była podobna do notowanej dwa tygodnie wcześniej, ale niższa o 5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 659 USD/t, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 059 USD/t i była wyższa o 4% niż 03.10.2023 i o 9% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 2%, natomiast ser Cheddar był tańszy o 19%, OMP – o 18%, a PMP – o 11%.
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 20 października 2023 r. cena masła ukształtowała się w granicy 7 408 USD/t, tj. takiej samej co przed tygodniem i wyższej o 12% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 5%. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 679 USD/t i była wyższa o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 10,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, podobnie jak przed tygodniem, uzyskiwano 4 355 USD/t, czyli więcej o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 20%, a PMP – o 19%. Cena sera Cheddar w obrębie tygodnia zwiększyła się o 5% do 3 941 USD/t. Notowany poziom cen był wyższy o 0,4% niż przed miesiącem, ale niższy o 13% niż rok wcześniej.