Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce w dniach 15–21 stycznia 2024 r.
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.01.2024 r. zbywały masło w blokach po 23,46 zł/kg, a więc taniej o 0,9% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,57 zł/kg, tj. w cenie mniejszej o 1,1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 2%, a masła konfekcjonowanego wyższa o 7,5%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,66 zł/kg i była wyższa o 2,8% niż tydzień wcześniej, ale o 0,2% niższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 16,12 zł/kg, czyli więcej o 0,6% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% mniej niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy odpowiednio o 10,5% i 18,5%.
W dniach 15–21.01.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 19,30 zł/kg, a zatem taniej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 21,44 zł/kg, a więc więcej o 0,7% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% mniej niż w połowie grudnia 2023 r. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 25%, a ser Gouda – o 16%.