Na rynku krajowym od połowy września 2013 roku utrzymuje się zniżkowy trend cen zbytu masła w blokach. W dniach 21-27.10.2013 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za produkt ten średnio otrzymywano 16,11 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej.
Masło konfekcjonowane, w porównaniu z poprzednim tygodniem, potaniało o 1% do 17,40 zł/kg. Była to cena zbliżona do notowanej miesiąc wcześniej. Masło, w zależności od rodzaju, było o 22-25% droższe niż przed rokiem.
W dniach 21-27.10.2013 r. za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie uzyskiwano 12,77 zł/kg, czyli to mniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem.
Średnia krajowa cena pełnego mleka w proszku wyniosła 15,30 zł/kg i była większa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem odpowiednio o 0,3% i o 1%. W ciągu roku OMP podrożało o 19%, a PMP o 31%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Jak wynika z danych USDA w portach Europy Zachodniej (baza FOB) 25 października 2013 roku za masło średnio otrzymywano 5.675 USD/t, tj. o blisko 1% więcej niż przed miesiącem.
W tym czasie odtłuszczone mleko w proszku potaniało o 2% do 4.200 USD/t. Cena pełnego mleka w proszku była zbliżona do notowanej przed miesiącem i przeciętnie wynosiła 5.038 USD/t. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 34%, OMP o 18%, a PMP o 30%.
W dniach 20-23.10.2013 r. na rynkach wewnętrznych głównych unijnych producentów trwałych produktów mleczarskich jak Niemcy, Francja i Holandia, ceny masła kształtowały się w zakresie: 4,10- 4,35 EUR/kg i w odniesieniu do poprzedniego notowania we Francji były o 1% tańsze, a w Niemczech i Holandii pozostały bez zmian.
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio uzyskiwano 3,05-3,17 EUR/kg, a jego cena w ciągu tygodnia zmalała jedynie w Niemczech o 1%.
W omawianym okresie w tych krajach pełne mleko w proszku potaniało o 1% i przeciętnie płacono za nie 3,67-3,72 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny masła były większe o 24-30%, OMP o 11-15%, a PMP o 23-26%.