Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 24.02 – 2.03.2025 r. zbywały masło w blokach po 28,62 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 29,62 zł/kg, tj. mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 21%, a masła konfekcjonowanego – o 19%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,00 zł/kg i była niższa o 1% niż tydzień wcze-śniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,13 zł/kg, czyli mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 1%, a PMP – droższe o 18%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,49 zł/kg, a zatem taniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 22,13 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale mniejsza o 0,3% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 7%, a ser Gouda – o 3%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 4 marca 2025 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ zmniejszeniu o 0,5%. W czasie sesji sprzedano blisko 21 tys. ton artykułów mleczarskich.
Na GDT 4 marca 2025 r. za masło płacono 7 577 USD/t, tj. więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar wyniosła 4 915 USD/t i była wyższa o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, ale niższa o 2% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 744 USD/t, czyli mniej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 061 USD/t i była niższa o 2% niż 18.02.2025 r. oraz o blisko 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 17%, ser Cheddar – o 15%, OMP – o 4%, a PMP – o 24%.