Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.06.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.06.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20.06.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,95 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,52 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 38%, a masła konfekcjonowanego – o 20,5%. Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,67 zł/kg i była wyższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
 
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 14,09 zł/kg względem 14,07 zł/kg w poprzednim tygodniu i 13,99 zł/kg w trzecim tygodniu maja 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 30%, a PMP – o 19%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 15 czerwca 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 1,3%. Największą znizkę cen odnotowano w przypadku masła i proszku mlecznego. W czasie sesji sprzedano 21,5 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 15 czerwca 2021 r. za masło płacono 4 612 USD/t, tj. mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 1.06.2021 r.) i o 6% niż przed miesiącem. Ser Cheddar, podobnie jak dwa tygodnie wcześniej, zbywano po 4 328 USD/t, czyli o 0,2% drożej niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 356 USD/t, a więc mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 997 USD/t i była niższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było droższe o 41%, OMP – o 29%, masło – o 28%, a ser Cheddar – o 19%.
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 18 czerwca 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 935 USD/t, tj. niższym o 0,4% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była mniejsza o 3,5% niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 877 USD/t, a zatem o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak miesiąc wcześniej, wyniosła 3 969 USD/t. Był to poziom o 1% mniejszy niż przed tygodniem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 30%, a PMP – o 7,5%.
 
Za ser Cheddar płacono 3 290 USD/t, a więc mniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 44% tańszy.


Tagi:
źródło: