Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.12.2021 r. masło w blokach sprzedawały po 26,06 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 27,06 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,4% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 72%, a masła konfekcjonowanego – o 62%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 14,06 zł/kg, tj. mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 9% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 15,72 zł/kg i była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 48%, a PMP – o 32%.
Krajowi producenci sprzedawali ser Edamski po 19,00 zł/kg,a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 19,69 zł/kg względem 19,65 zł/kg w poprzednim tygodniu i była wyższa o 7% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 33%, a ser Gouda – o 36%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 17 grudnia 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 4 613 USD/t, tj. niższej o 1% niż przed tygodniem, ale wyższej o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 44% droższe.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła 3 508 USD/t i była o 2% większa niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak przed tygodniem i miesiącem, wyniosła 4 123 USD/t. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 41,5%, a PMP – o 16%.
Za ser Cheddar płacono 4 161 USD/t, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 17% droższy.