Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.05.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,57 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,30 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 41,5%, a masła konfekcjonowanego – o 23%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,18 zł/kg i była wyższa o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 13,89 zł/kg, a zatem o 0,4% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% więcej niż w trzecim tygodniu kwietnia 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 34%, a PMP – o 17%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,62 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,97 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 6%, a ser Gouda – o 8%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 14 maja 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 4 134 USD/t, tj. wyższej o 6% niż przed tygodniem i o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie większa o 14% niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 932 USD/t, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 11,5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 902 USD/t i była wyższa o 1% niż przed tygodniem i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 53%, a PMP – o 6%.
Za ser Cheddar płacono 3 803 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był tańszy o 3%.