Ceny przetworów mleczarskich
W drugim tygodniu listopada 2016 r. za masło w blokach zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły średnio 17,52 zł/kg, czyli o 3% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% mniej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane zbywano po 18,97 zł/kg, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 38%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w dniach 7–13 listopada 2016 r. płacono 7,98 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej.
Pełne mleko w proszku zbywano po 10,93 zł/kg, a zatem drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP podrożało o 7%, a PMP – o 15%.
Ser Edamski był zbywany przez zakłady mleczarskie po 14,82 zł/kg, a ser Gouda – po 15,12 zł/kg, w obu przypadkach drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie sery te kosztowały więcej o 4–6% niż przed miesiącem oraz o 36– 39% niż rok wcześniej.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade w drugim tygodniu listopada br. odnotowano wzrost cen produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 15 listopada br. cena masła osiągnęła poziom 4 193 USD/t, czyli wyższy o 1% niż z początku listopada br. i o 5% niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 3 697 USD/t i była większa o 11% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 562 USD/t, czyli to drożej o 10% niż przed dwoma tygodniami br. i o 16% niż w połowie października br., a za pełne mleko w proszku – 3 423 USD/t, odpowiednio o 3% i o 24% więcej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 55%, ser Cheddar – o 29%, OMP – o 38%, a PMP – o 59%.
Na giełdzie w Chicago 18 listopada 2016 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 4 475 USD/t, tj. wyższym o 1% niż w poprzednim notowaniu (z 11.11.br.) i o 15% niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar płacono 4 211 USD/t, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 16% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 2 977 USD/t, czyli było droższe o 2% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej.
Od końca października br. cena odtłuszczonego mleka w proszku utrzymuje się na poziomie 2 039 USD/t. W ciągu roku PMP na giełdzie amerykańskiej podrożało o 1%, OMP o 15%, a ser Cheddar o 22%, natomiast masło potaniało o 30%.