Wzrost cen masła i sera Cheddar na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 11 marca 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 975 USD/t, czyli o 1% wyższym niż przed tygodniem, ale o 2% niższym niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 58% droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 4 057 USD/t, tj. mniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od drugiego tygodnia lutego br. była stabilna utrzymując się w granicy 4 983 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 59%, a PMP – o 33%. Cena sera Cheddar osiągnęła 4 828 USD/t i była większa o 2% niż tydzień wcześniej i o 15% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 22% droższy.
Wzrost cen masła i proszku mlecznego w Unii Europejskiej
W Unii Europejskiej w drugim tygodniu marca 2022 r. producenci za masło otrzymywali 6,14 EUR/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 3,79 EUR/kg, tj. drożej o 2% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. Średnia unijna cena masła była blisko trzykrotnie wyższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – ponad dwukrotnie wyższa - 169,80 EUR/100 kg. Średnio w UE pełne mleko w proszku zbywano po 4,77 EUR/kg, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była wyższa o 58%, OMP – o 56%, a PMP – o 53%.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 7–13.03.2022 r. masło w blokach zbywały po 26,87 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 27,03 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 58,5%, a masła konfekcjonowanego – o 55%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,06 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 20,17 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 58%, a PMP – o 59%. Od połowy stycznia 2022 r. ceny zbytu serów Edamski i Gouda ulegały nieznacznym zmianom i oscylowały w okolicach 20 zł/kg.
W dniach 7–13.03.2022 r. krajowi producenci ser Edamski zbywali po 20,08 zł/kg względem 20,11 zł/kg tydzień wcześniej i 20,19 zł/kg przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,46 zł/kg i była o 0,04 zł/kg niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 43%, a ser Gouda – o 40%.