Rynek produktów mleczarskich w Polsce (13-19.01.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 stycznia 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (13-19.01.2014)
W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach średnio otrzymywano 16,56 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, potaniało o 0,3% do 17,72 zł/kg. Była to cena mniejsza o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła w blokach była większa o 27%, a masła konfekcjonowanego o 17%.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku w trzecim tygodniu stycznia 2014 roku ukształtowała się na poziomie 13,49 zł/kg, czyli wyższym o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej.
 
Natomiast za pełne mleko w proszku płacono 15,50 zł/kg, a więc o 1% mniej niż przed tygodniem i miesiącem. Zarówno OMP, jak i PMP były o 27% droższe niż przed rokiem.
 
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały przeciętnie po 17,14 zł/kg, tj o 0,07 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg taniej niż przed miesiącem.
 
Cena Goudy, w porównaniu z poprzednim tygodniem i miesiącem, zmalała o około 1% i średnio wynosiła 16,81 zł/kg. Oba te gatunki serów były o 19–20% droższe w odniesieniu do cen notowanych przed rokiem.
 
W grudniu 2013 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,93 zł/hl, a zatem więcej o 2,6% niż w listopadzie i o 22,4% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade 21 stycznia tego roku odnotowano spory wzrost przeciętnej ceny masła. Była ona większa o 10% niż przed dwoma tygodniami oraz o 15% niż przed miesiącem i wynosiła 4.657 USD/t.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio uzyskiwano 4.698 USD/t, a za pełne mleko w proszku 4.943 USD/t, w obu przypadkach to o 0,2% więcej niż w poprzednim notowaniu. Ceny OMP i PMP były jednak mniejsze niż przed miesiącem odpowiednio o 3,5% i o 0,3%. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP podrożało o 32%, a PMP o 50%.
 
Przeciwny kierunek zmian obserwowany jest w przypadku masła w portach Europy Zachodniej (baza FOB). W obrębie dwóch tygodni masło potaniało o 3% i 17 stycznia 2014 roku średnio otrzymywano za nie 5.500 USD/t.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku zwiększyła się o 0,3% do poziomu 4.550 USD/t, a cena pełnego mleka w proszku przeciętnie wyniosła 5.175 USD/t, tj. o 1% więcej niż przed dwoma tygodniami. W ciągu roku masło podrożało o 21%, a mleko w proszku o 27-29%.
 
Na monitorowanych rynkach wewnętrznych UE, jak w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 12–15.01.2014 r. średnie ceny masła kształtowały się w zakresie 3,92–4,07 EUR/kg. W ciągu tygodnia masło o niecały 1% podrożało we Francji, o 2% potaniało w Holandii, a w Niemczech jego cena nie zmieniła się.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 3,28–3,30 EUR/kg, a za pełne mleko w proszku 3,75–3,79 EUR/kg. Ceny mleka w proszku w omawianych krajach nie uległy zmianie w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Jedynie w Holandii odnotowano spadek ceny PMP o 0,5%. W porównaniu do notowań sprzed roku w Niemczech, Francji i Holandii masło było droższe o 16–19%, a mleko w proszku o 21–27%.


Tagi:
źródło: