Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu maja 2020 r. zaobserwowano wzrost cen większości produktów mlecznych. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10 maja 2020 r. masło w blokach sprzedawały po 12,42 zł/kg, czyli o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 11% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane płacono 14,87 zł/kg, czyli więcej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 9% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 29%, a masło konfekcjonowane – o 20%.
W dniach 4–10 maja 2020 r. za OMP płacono 8,33 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 7% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,84 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale niższa o 4% niż w drugim tygodniu kwietnia br. OMP było droższe niż przed rokiem o 5%, a PMP – o 1%.
Krajowi producenci za ser Edamski otrzymywali 13,85 zł/kg, a więc więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,88 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 8%, a ser Gouda – o 6%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która miała miejsce 5 maja 2020 r. indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 0,8%. W czasie sesji sprzedano 16,4 tys. ton artykułów mleczarskich. Do obniżki indeksu cen GDT przyczyniła się znaczący spadek cen masła i sera Cheddar. W pierwszym tygodniu maja 2020 r. za masło otrzymywano 3 867 USD/t, a więc mniej o 6% niż na poprzedniej aukcji (z 21.04.2020 r.) i o 9% niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Cheddar wyniosła 4 115 USD/t i była niższa o 8% niż przed dwoma tygodniami i o 6% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku 5 maja 2020 r. płacono 2 373 USD/t, tj. mniej o 0,3% niż 21 kwietnia br. i o 6% niż miesiąc wcześniej. Na GDT zaobserwowano z kolei wzrost ceny pełnego mleka w proszku. Ten rodzaj proszku mlecznego zbywano po 2 747 USD/t, a zatem drożej o 1,5% niż w poprzednim notowaniu, ale taniej o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Cheddar był tańszy o 2%, OMP – o 6%, PMP – o 15,5%, a masło – o 29,5%.