W marcu 2014 r. dynamika spadku cen masła w blokach uległa spowolnieniu. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 07–13.04.2014 r. ten rodzaj masła średnio zbywano po 14,66 zł/kg, a więc taniej o niecały 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem.
Od lutego 2014 roku utrzymuje się umiarkowane tempo spadku cen masła konfekcjonowanego. W drugim tygodniu kwietnia br. za masło to można było otrzymać 16,08 zł/kg, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż w poprzednim miesiącu. Ceny masła były jednak o 6–9% większe niż rok wcześniej.
Czytaj więcej o maśle na Gospodarz.pl
Spadkom ulegają także ceny mleka w proszku. W dniach 07–13.04.2014 r. za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 12,82 zł/kg, a za pełne mleko w proszku 14,87 zł/kg, tj. o 1–2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Ceny proszku mlecznego były o ponad 3% niższe niż przed miesiącem, ale za to o 13–19% wyższe niż rok wcześniej.
Od początku 2014 r. notowana jest spadkowa tendencja cen serów podpuszczkowych dojrzewających. W drugim tygodniu kwietnia bieżącego za ser Gouda średnio uzyskiwano 15,34 zł/kg, a za ser Edamski 15,45 zł/kg, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Oba te gatunki serów były o ponad 4% tańsze niż przed miesiącem, ale o 11–12% droższe niż przed rokiem.
Według GUS, w marcu 2014 r. przeciętna cena skupu mleka wyniosła 150,31 zł/hl, a zatem o 0,9% mniej niż w lutym br., ale o 19,9% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) odnotowano niewielki spadek cen masła. Według danych USDA 11 kwietnia br. cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicach 4.900 USD/t i była o 0,3% mniejsza niż w połowie i w końcu marca. Jednocześnie masło to było o 3% tańsze niż w analogicznym okresie 2013 r.
Tendencje spadkowe wykazują ceny mleka w proszku. W dniu 11 kwietnia br. za pełne mleko w proszku płacono 4.913 USD/t, a za odtłuszczone mleko w proszku 4.250 USD/t, o 1- 3% mniej niż dwa tygodnie wcześniej. Ceny mleka w proszku były o 3–4% mniejsze niż przed miesiącem, ale o 4–6% większe niż przed rokiem.
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade od kilku tygodni notowane są dynamiczne obniżki cen masła i mleka w proszku. W dniu 15 kwietnia br. giełdowa cena masła wynosiła 3.832 USD/t i była niższa o 5% niż przed dwoma tygodniami i o 15,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku tłuszcz ten potaniał o 19%.
Giełdowa cena odtłuszczonego mleka w proszku, w połowie kwietnia 2014 roku, przeciętnie ukształtowała się na poziomie 3.969 USD/t, tj. o 4% niższym niż w poprzednim notowaniu oraz o 13% mniejszym niż miesiąc wcześniej.
Za pełne mleko w proszku można było otrzymać 3.990 USD/t, a zatem mniej o 1% niż na początku kwietnia i o 10% niż przed miesiącem. W porównaniu z wysokimi cenami sprzed roku OMP było tańsze o 17%, a PMP o 24%.