W dniach 06–12.01.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach średnio wynosiła 17,01 zł/kg i była o mniejsza o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Za masło konfekcjonowane producenci uzyskiwali 17,77 zł/kg, czyli o więcej 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła w blokach była większa o 29%, a konfekcjonowanego o 16%.
Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie otrzymywano 13,18 zł/kg, a więc o 2% mniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku była wyższa o niemal 1% niż przed tygodniem oraz o 2% niż miesiąc wcześniej i średnio wyniosła 15,73 zł/kg. W ciągu roku mleko w proszku podrożało o 23–27%.
Cena sera Gouda przeciętnie wynosiła 16,92 zł/kg. Była ona o 1,5% większa niż poprzednim tygodniu i zbliżona do ceny sprzed miesiąca. Za ser Edamski producenci średnio otrzymywali 17,07 zł/kg, tj. o niecały 1% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale za to o 0,05 zł/kg więcej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku wymienione gatunki serów były o 19–21% droższe.
Ceny na rynkach zagranicznych
W dniach 05–08.01.2014 r. na rynkach wewnętrznych wiodących producentów trwałych produktów mleczarskich UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii przeciętne ceny masła kształtowały się w zakresie 3,99–4,04 EUR/kg. W porównaniu do notowań sprzed miesiąca masło w Niemczech i w Holandii potaniało o 3%, a we Francji o 1% podrożało.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku średnio wynosiły 3,28–3,30EUR/kg. W obrębie miesiąca we Francji cena OMP nie uległa zmianie, w Niemczech zwiększyła się o 0,6% i o tyle samo zmalała w Holandii. Za pełne mleko w proszku płacono 3,75–3,79 EUR/kg.
W Holandii cena PMP była taka sama jak przed miesiącem, a w Niemczech i we Francji o 1% większa. W odniesieniu do notowań sprzed roku w tych krajach masło było droższe o 15-21%, a mleko w proszku o 21–28%.
Handel zagraniczny
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów obejmujących jedenaście miesięcy 2013 r., z Polski do krajów UE i krajów trzecich wyeksportowano 136 tys. ton serów dojrzewających - o 14% więcej niż w tym samym okresie 2012 r., 213 tys. ton serwatki - 24% zwyżka, 44 tys. ton jogurtów – 2% wzrost i 18 tys. ton pełnego mleka w proszku - o 1% więcej.
Mniejszy niż przed rokiem, bo o 3% była wysyłka masła, wynosząca 28 tys. ton i odtłuszczonego mleka w proszku, którego wyeksportowano 57 tys. ton – 23% zniżka. Całkowita wartość eksportu artykułów mleczarskich wyniosła ponad 1,5 mld EUR, tj. o 16% więcej niż rok wcześniej.
W 2013 r. wzrósł także import produktów mleczarskich. W okresie od stycznia do listopada do kraju sprowadzono 35 tys. ton serów dojrzewających, 9 tys. ton masła, 22 tys. ton OMP, 8 tys. ton PMP i 65 tys. ton serwatki, w tym ok. 77% wolumenu stanowiła serwatka płynna. Niższy za to był zakup jogurtów, wynoszący 16 tys. ton. Łączna wartość importu artykułów mleczarskich wyniosła 585 mln EUR, czyli o 34% więcej niż rok wcześniej.