Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.06 – 2.07.2023 r. masło w blokach zbywały po 20,53 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 22,10 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była mniejsza niż przed rokiem o 36%, a masła konfekcjonowanego – o 32%.
Za odtłuszczone mleko w proszku, podobnie jak przed tygodniem, płacono 11,47 zł/kg. Było to więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 15,71 zł/kg i była wyższa o 0,07 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 36%, a PMP – o 31%.
Na przełomie czerwca i lipca 2023 r. ceny monitorowanych gatunków sera utrzymały się na poziomach przekraczających 19 zł/kg. W dniach 26.06 – 2.07.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 19,46 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 22,29 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był tańszy niż przed rokiem o 16%, a ser Gouda – o 6%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 30 lipca 2023 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 379 USD/t, czyli wyższym o 1% niż przed tygodniem, ale niższym o 0,2% niż przed miesiącem. Cena odtłuszczonego mleka w proszku w ciągu tygodnia uległa redukcji o 2% do 2 502 USD/t. Notowany poziom cen był mniejszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 37% niż rok wcześniej. Cena sera Cheddar wyniosła 2 943 USD/t i była niższa o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 9% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 42% tańszy.