Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 27.12.2021 r. – 2.01.2022 r. masło w blokach zbywały po 26,20 zł/kg, a więc o 1,5% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 26,90 zł/kg, czyli w cenie niższej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,2% wyższej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 78%, a masła konfekcjonowanego – o 63%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 14,17 zł/kg, tj. o 3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 16,49 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 49%, a PMP – o 35%.
Krajowi producenci ser Edamski sprzedawali po 19,28 zł/kg, a zatem drożej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 19,65 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 3% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 41%, a ser Gouda – o 38%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 31 grudnia 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 5 396 USD/t, tj. wyższej o 9% niż przed tygodniem i o 22% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 72% droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 3 583 USD/t, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od końca października 2021 r. była stabilna utrzymując się na poziomie 4 123 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 44,5%, a PMP – o 24%.
Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 365 USD/t, czyli wyższym o 6% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 20% droższy.