Z danych GUS wynika, że w Polsce w styczniu 2013 roku wrosła o prawie 3% podaż mleka w relacji miesięcznej oraz o 1% w porównaniu z danymi sprzed roku.
Zdaniem specjalistów, zakłady mleczarskie zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły w analizowanym miesiącu 37,2 mln litrów jogurtów, czyli o 28% więcej niż w grudniu ubiegłego roku oraz o 7% wobec stycznia 2012 roku.
Natomiast produkcja serów świeżych wzrosła zarówno w ujęciu miesięcznym jak i rocznym o odpowiednio 14% i 5% i ukształtowała się na poziomie 33,1 tys. ton.
Podobną tendencją zaobserwowano w obrębie serów dojrzewających. W styczniu bieżącego roku wyprodukowano ich o 8% więcej względem grudnia i o 5,5% więcej wobec stycznia 2012 roku uzyskując tym samym wielkość produkcji na poziomie 25,5 tys. ton.
W przypadku pozostałych produktów mleczarskich zanotowano spadek produkcji. Zmniejszyła się przede wszystkim wielkość wytworzonej:
-
śmietany – spadek o 24% r/m i o 7% r/r do 14,9 mln litrów
-
mleka w proszku – spadek o 15% r/m do 9,2 tys. ton
-
mleka płynnego – spadek o 5% r/m do 210,1 mln litrów
-
masła – spadek o 3% r/m do 14,8 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu