Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przetrząsacz karuzelowy Sip SPIDER 400|4 ALP
2019-12-18 -
Przyczepa do transportu drewna
2020-02-20
Poprawia się koniunktura na europejskim rynku artykułów mlecznych
W listopadzie giełdowe ceny masła zwiększyły się do 2941 EUR/t, czyli o 7% w porównaniu z październikiem. Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 1% do 1769 EUR/t, a pełny proszek mleczny o 8% do 2314 EUR/t. Ceny sera Edam były wyższe o 2% do 2510 EUR/t, a sera Cheddar o 1% do 3020 EUR/t, przy nieznacznej zniżce cen sera Gouda do 2520 EUR/t. Tymczasem na giełdzie w Chicago podrożało masło i pełne mleko w proszku, ale potaniało odtłuszczone mleko w proszku i ser Cheddar - zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Powoli rosną ceny skupu mleka w Polsce
Na rynku krajowym powoli zwiększają się ceny skupu mleka, pod wpływem sezonowego spadku podaży. W październiku rolnicy otrzymywali 112,03 zł za 1 hl sprzedanego mleka, a więc o 3% więcej niż we wrześniu, ale o 9,9% mniej niż przed rokiem. Średnia cena skupu mleka surowego w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. wyniosła 113,10 zł/hl i była o 18,6% mniejsza niż w porównywalnym czasie 2014 r.
Ceny artykułów mlecznych
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło, mleko w proszku, suszona serwatka i mleko zagęszczone podrożały w sumie o 6,8% w porównaniu do września. Ceny zbytu serów i twarogów zwiększyły się o 1,9%. Z kolei po raz kolejny potaniały przetwory płynne: mleko spożywcze - pasteryzowane i UHT, jogurt naturalny, kefir oraz śmietana i śmietanka po 1,2%. Takie kierunki zmian cen notowano też w listopadzie.
Mniejsze o ponad 7% dostawy surowca do zakładów mleczarskich we wrześniu oraz zmiany cen krajowych skutkowały ograniczeniem produkcji większości przetworów mlecznych, głównie fermentowanych napojów mlecznych innych niż jogurty o 34%, serów pleśniowych i proszkowanych o 16% oraz masła o 8%. Natomiast znacznie więcej wyprodukowano pełnego mleka w proszku o 39% i serów topionych o 20%.