Jak podaje FAMMU/FAPA saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym oraz drobiowym, a także podrobami był korzystny i osiągnął poziom 450 mln euro.
Nieco mniej obiecująco ukształtował się bilans handlu wieprzowiną, który w porównaniu z rokiem poprzednim spadł o 441,2 mln euro. Eksport wieprzowiny wyniósł 363 tys. ton, a jego wartość uplasowała się na poziomie 760 mln euro. Z kolei import był zbliżony do przywozu zanotowanego w 2011 roku, czyli 582 tys. ton i osiągnął pułap 1 mld 201 mln euro.
W 2012 roku Polska sprzedała poza granice kraju 212,2 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (-6% r/r) o wartości blisko 964 mln euro oraz 48,8 tys. ton mrożonej wołowiny (+21% r/r) za 158,1 mln euro. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne i spadło w relacji rocznej o 237,1 mln euro. Spadek zainteresowania żywcem wołowym był wynikiem wzrostu wartości przywozu żywej trzody chlewnej (+ 88% r/r). W ciągu całego 2012 roku wyeksportowano o 3% mniej żywca wołowego niż w 2011 roku, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 95,6 mln euro.
Z kolei ilość wywiezionego z Polski żywca wieprzowego osiągnęła pułap 24,4 mln euro, co oznacza wzrost eksportu o 20%. Największe ilości żywych świń trafiło na:
-
Węgry – ponad 67 tys. sztuk, czyli 50% eksportu
-
Ukrainę – ponad 17 tys. sztuk, czyli 13% eksportu
-
Litwę
-
Rosji
-
Słowację
-
Czech
-
Włoch.
W ubiegłym roku miał miejsce również wzrost importu świń do Polski o wartości ponad 307 mln euro, czyli o 88% r/r. Żywiec wieprzowy sprowadzono głownie z:
-
Danii
-
Niemiec
-
Holandii
-
Litwy
-
Łotwy.
W analizowanym okresie wzrost odnotowano także w obrębie eksportu przetworów mięsnych. Polska w 2012 roku wywiozła ich bowiem łącznie 209,3 tys. ton, czyli o 10% więcej niż przed rokiem. Wartość tych towarów ukształtowała się na poziomie 584 mln euro. Znaczący udział w eksporcie miała kiełbasa, której eksport wyniósł 53,7 mln ton, czyli 137,8 mln euro. Z kolei import przetworów mięsnych do Polski w minionym roku spadł o 7% r/r i osiągnął pułap 23,6 tys. ton (98 mln euro).