Zgodnie z bilansem Komisji Europejskiej z 27 sierpnia 2013 r., produkcja cukru w UE w roku gospodarczym 2012/2013 osiągnęła poziom 17,17 mln ton, a 17,45 mln ton po uwzględnieniu cukru przeniesionego. Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że produkcja cukru w sezonie 2013/2014 wyniesie 15,86 mln ton, czyli 16,38 mln ton z cukrem przeniesionym.
Handel zagraniczny
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport cukru w sezonie 2012/2013 był na poziomie 368 tys. ton wartych 232 mln EUR i był o 17% niższy niż w porównywalnym okresie roku 2011/2012.
Z tej ilości do UE wyeksportowano 233 tys. ton cukru, a do krajów trzecich 135 tys. ton. Głównymi kierunkami eksportu cukru były Niemcy - 75 tys. ton, Izrael i Słowacja - po 43 tys. ton, Czechy - 33 tys. ton oraz Litwa i Syria - po 22 tys. ton.
Import cukru w okresie dziewięciu miesięcy sezonu 2012/2013 był o 39% wyższy niż w poprzednim roku gospodarczym i wyniósł 167 tys. ton, gdzie jego wartość to 101 mln EUR. Cukier do Polski sprowadzany był głównie spoza UE w ilości 134 tys. ton, a więc głównie z Brazylii - 31 tys. ton, Kuby - 28 tys. ton, Sudanu - 27 tys. ton oraz z Mozambiku - 20 tys. ton. Na rynku UE zakupiono 33 tys. ton cukru.
W obecnym roku gospodarczym w handlu zagranicznym cukrem uzyskano dodatnie saldo, zarówno w ujęciu ilościowym - 201 tys. ton, jak i wartościowym - 132 mln EUR w stosunku do 323 tys. ton o wartości 217 mln EUR w porównywalnych miesiącach roku 2011/2012.
Krajowe ceny cukru
Zwiększona podaż cukru z produkcji krajowej, a także niski poziom cen na rynku międzynarodowym skutkują dalszym umiarkowanym spadkiem krajowych cen zbytu. W lipcu 2013 r. przeciętnie w Polsce ceny zbytu cukru workowanego wynosiły 3,04 zł/kg (z VAT), czyli były o 1,6% niższe niż miesiąc wcześniej.
Nieco większą zniżkę cen zbytu, bo o 2% w porównaniu do czerwca bieżącego roku odnotowano w przypadku cukru paczkowanego, za który średnio płacono 2,93 zł/kg (z VAT). W porównaniu z notowaniem z lipca 2012 r. ceny zbytu cukru workowanego były mniejsze o 6%, a cukru paczkowanego o 17% niższe.
Ceny cukru na giełdach światowych
W pierwszej połowie sierpnia 2013 r. na monitorowanych giełdach światowych odnotowano wzrost cen cukru, którego przyczyną była okresowo niższa podaż cukru z Brazylii wynikająca z opóźnienia zbiorów trzciny cukrowej na skutek deszczów.
W drugiej połowie miesiąca ceny giełdowe uległy jednak znaczącemu spadkowi, do której przyczyniły się prognozy nadwyżki światowej produkcji cukru nad konsumpcją w sezonie 2013/2014.
W sierpniu tego roku na giełdzie LIFFE w Londynie przeciętna cena cukru białego w trzymiesięcznych kontraktach terminowych wyniosła średnio 490 USD/t - 1555 zł/t i była o 2% większa niż w lipcu, ale o 15% mniejsza niż przed rokiem.
Ceny cukru surowego na giełdzie NYBoT w Nowym Jorku w trzymiesięcznym kontrakcie terminowy nr 11 przeciętnie ukształtowały się na poziomie 368 USD/t - 1168 zł/t, tj. o 2% wyższym niż w poprzednim miesiącu, ale o 20% niższym niż w tym samym okresie 2012 r.