Rusza eksport nadwyżek cukru i izoglukozy

Komisja Europejska przedstawiła rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2016/1713 (L 258/8) otwierające eksport pozakwotowy cukru i izoglukozy w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień).

Rusza eksport nadwyżek cukru i izoglukozy

FAMMU/FAPA podaje, że dla cukru o kodzie CN 1701 99 ustalono limit wywozu na 650 tys. ton bez refundacji wywozowych, natomiast dla izoglukozy o kodach CN 1702 40 10, 1702 60 10 i 1702 90 30 limit w wysokości 70 tys. ton.

 

Od lat Komisja Europejska zezwala na sprzedaż 1,35 mln ton pozakwotowego cukru w danym sezonie. Wywóz realizowany jest w dwóch transzach: pierwsza, właśnie w wysokości 650 tys. ton rusza z początkiem sezonu, z kolei druga, wyższa od niej o 50 tys. ton jest uruchamiana w drugiej części sezonu.

 

W przypadku pozakwotowej izoglukozy obowiązuje tylko jedna transza na cały rok. Eksport pozakwotowy produkcji cukru cieszy się dużą popularnością, a wnioski znacznie przewyższają dostępny limit. Jednak kontyngent dla pozakwotowej izoglukozy nie jest wykorzystywany w pełni. 



Tagi:
źródło: