Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
Rośnie produkcja i eksport foie gras z Francji
Rok 2014 był bardzo korzystny dla francuskich producentów pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych tzw. foie gras – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek foie gras we Francji
W samej Francji wartość sprzedaży wyniosła 3 mln EUR i była o 4% większa w stosunku do 2013 r. Nadwyżka w handlu zagranicznym była na poziomie 57,3 mln EUR, tj o. o 5 mln EUR wyższym niż rok wcześniej, dzięki zwiększeniu się eksportu o 2,8 mln EUR i zmniejszeniu importu o 2,3 mln EUR.
Francja jest czołowym producentem foie gras na świecie, z poziomem wytwarzania 19,6 tys. ton w 2014 r. Z każdym rokiem wzrasta także konsumpcja tego delikatesu w tym kraju, przede wszystkim w okresie świątecznym. Coraz bardziej zróżnicowana jest również oferta produktów. W 2014 r. we francuskich sklepach sprzedawano 76 różnych rodzajów foie gras.
Zwiększył się także eksport, głównie do Hiszpanii, będącej największym rynkiem zbytu. Wyższe były także wysyłki do Belgii, Hongkongu, Tajlandii, Wietnamu i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Korzystny dla Francji był również werdykt sądu federalnego Kalifornii, który uchylił obowiązujący od ponad 2 lat zakaz sprzedaży foie gras w tym stanie.