Przypomnijmy, że rekordowo wysoki pod względem indeksu FAO był rok 2011, w porównaniu z którym obecna jego wartość jest jednak o 9% niższa.
W analizowanym miesiącu nastąpił kolejny wzrost cen żywności, głównie ze względu na znaczną zwyżkę (+15%) notowań przetworów mleczarskich.
Natomiast notowania mięs utrzymywały się w tym czasie na dość stabilnym poziomie. Wzrosły bowiem nieznacznie (+0,6%) i wyniosły 178,8 pkt.
Drób i wieprzowina podrożały w tym czasie o odpowiednio 1% i 3%. Niewielkie spadki obserwowano natomiast w obrębie wołowiny i mięsa owczego.
Indeks światowych cen żywności od października ubiegłego roku do chwili obecnej kształtuje się na poziomie od 177 do 179 pkt. Niemniej jednak, wciąż utrzymują się relatywnie wysokie ceny mięsa po rekordowo wysokim 2011 roku.
Notowania pozostałych produktów FAO, czyli zbóż, cukru i olejów spadły w kwietniu bieżącego roku o odpowiednio 4,1%, 3,6% i 1,0%.